FREE DELIVERY OVER 50€ for EU and 50£ for the UK

Zero-Waste

Afval is overal. We zijn er zo aan makkelijk eenmalig gebruik gewend, dat ons leven in een wegwerpmaatschappij ontwikkeld is. Het is tijd voor verandering, omdat er alternatieven zijn.

Het plasticprobleem

We weten al dat het vergaan van plastic honderden jaren in beslag neemt. Een product met zo’n lange levensduur, massaal geproduceerd voor eenmalig gebruik, creëert alleen maar problemen.

Van al het plastic dat ooit is geproduceerd, is 12% vernietigd door verbranding en slechts 9% recycled ¹. Dit betekent dat veruit het meeste plastic (79%) zijn weg vindt naar de ecosystemen van de wereld en alle levensvormen op aarde bedreigt.

Gelukkig proberen verschillende projecten ter wereld de puinhoop die wij hebben gecreëerd op te ruimen. Bambaw wil het probleem bij de bron aanpakken en zero-waste swaps aanbieden die het plasticprobleem actief bestrijden.

Wat is zero-waste?

Sinds de uitvinding van massaal geproduceerd plastic in de jaren ’50 ontstond er een wegwerpcultuur waarin snel achterhaalde wegwerpproducten de belangen van bedrijven dienen. In deze wegwerpcultuur is het normaal om een product eenmalig 10 minuten te gebruiken, om vervolgens honderden jaren op aarde achter te blijven.

60 jaar later wordt afval overal aangetroffen, verstikken wilde dieren in plasticafval en weten landen niet meer hoe ze zich moeten ontdoen van hun afval. Er zijn zoveel soorten plastic dat recyclen niet effectief zijn en slechts 9% van het probleem aanpakt.

Zero-waste is een levensstijl met als doel de afvalproductie op aarde te verminderen. Het biedt een eenvoudige oplossing voor vervuiling door het plasticprobleem bij de bron aan te pakken.

Zero-waste staat voor het heroverwegen van de manier waarop we consumeren om zo te voorkomen dat producten honderden jaren achterblijven op aarde, na slechts 10 minuten van gebruik.

De zero-wastebeweging gaat over het vinden van schoonheid in eenvoud. Over meer doen met minder en de aandacht verschuiven naar wat van wezenlijk belang is. Deze beweging bestaat uit een gemeenschap van rebelse vernieuwers, die allemaal kleine stappen zetten richting duurzaamheid. Samen zijn we stap voor stap op weg naar een wereld met minder verspilling. Sluit je aan: het draait om vooruitgang, niet om perfectie.

Wat zijn zero-waste swaps?

Zero-waste swaps zijn alternatieve producten om het afval dat voortkomt uit het gebruik van wegwerpartikelen te verminderen. Swaps bestaan overal. Of het nu in de keuken, op kantoor of in de badkamer is, een swap is altijd mogelijk.

Swaps bieden drie belangrijke voordelen:

  1. Swaps leveren zo min mogelijk afval op.
  2. Swaps zijn meestal beter geschikt voor het doeleinde dan hun verkwistende tegenhanger.
  3. Swaps besparen je geld op de lange termijn dankzij hun herbruikbaarheid.

Wij ontwerpen zero-waste swaps zodat ze herbruikbaar, recyclebaar en/of composteerbaar zijn. Neem een kijkje bij onze zero-waste swaps.

Zero-waste partners

Er is al zo’n 8,3 miljard ton plastic ² geproduceerd sinds het begin van massaproductie van plastic in de jaren ’50. Dit staat gelijk aan het gewicht van 822,000 Eiffeltorens. Van deze 8,3 miljard ton is 6,3 miljard ton plastic afval geworden. Deze miljarden tonnen afval hebben een nog onbekende invloed op de natuur. Inzicht in het probleem is cruciaal voor het creëren van een wereld zonder verspilling. Van kennis komt zorgzaamheid.

Bambaw financiert onderzoekscampagnes om ervoor te zorgen dat we de gevolgen van afval op onze omgeving beter kunnen begrijpen.


Onze partners voor onderzoek en bewustwording zijn 5gyres en de Plastic Soup Foundation.

5 Gyres logo

5gyres voert onderzoek uit, geeft voorlichting en lobbyt voor een radicale vermindering van plasticvervuiling. Verschillende wetgevingen, zoals de American Microbead-Free Waters Act, ondertekend door voormalig president Barack Obama, zijn mede mogelijk gemaakt door onder andere 5gyres.

Plastic Soup Foundations logo

Deze Nederlandse stichting voert campagnes voor schoonmaakacties en vermindering van afvalproductie om de oceanen te redden. De organisatie dankt zijn naam aan Charles Moore, die plastic in het water onderzocht en de term ‘plasticsoep’ bedacht.