FREE DELIVERY OVER 50€ for EU and 50£ for the UK

Zal de Mensheid de Verontreiniging door Kunststoffen Overleven?

De gevolgen van de verontreiniging door kunststoffen hebben bijna alle hoeken van de aardebereikt. En het is zeer verontrustend dat kunststoffen zelfs hun weg vinden naar ons lichaam.

Uit een studie uit 2019 bleek dat mensen elke week 5 gram plastic binnenkrijgen - dat is het equivalent van het opeten van een creditcard.

De chemische stoffen in sommige kunststoffen beïnvloeden de manier waarop ons lichaam functioneert en beïnvloeden de vruchtbaarheid en de levensduur. Deze staan bekend als hormoonverstorende stoffen, of EDC's, en ze worden meestal uit kunstmatige bronnen afgescheiden.

We begrijpen dat het overweldigend kan zijn om dit te lezen, dus hebben we het onderwerp uitgesplitst om je te helpen begrijpen waar EDC's vandaan komen, wat hun effecten zijn, wat je kunt doen om ze te vermijden en hoe je kunt helpen in de wereldwijde strijd ertegen. Door onszelf te wapenen met kennis over EDC's, kunnen we met onze omgeving praten over de schadelijke effecten van kunststoffen en echte, blijvende veranderingen in onze gewoonten aanbrengen.

Het endocriene systeem

Iemand die vermoeid is als gevolg van plastic en EDCs op zijn gezondheid

Ons endocriene systeem zendt hormonen uit, die ons helpen om tal van functies in het lichaam te regelen, waaronder:

  • Ontwikkeling en groei
  • Energieniveaus
  • Cognitieve functie en stemming
  • Spijsvertering
  • Libido en seksuele functie
  • Immuniteit tegen ziekten
  • Behoud van lichaamstemperatuur en dorst

Maar wanneer EDC's ons lichaam binnendringen, kunnen ze de opname van hormonen door het endocriene systeem belemmeren, de onderlinge communicatie van hormonen verstoren of zelfs het gedrag van hormonen nabootsen.

Waar komen de EDC's in ons lichaam vandaan?

We komen elke dag in contact met EDC's bij het gebruik van praktische dingen in huis, of soms bij het drinken van water. We worden vooral blootgesteld aan 2 soorten EDC's, bisfenolen en ftalaten, via kunststoffen.

Bisfenolen

De groep van de bisfenolen omvat de controversiële chemische stof bisfenol A, of BPA. Het wordt vaak aangetroffen in herbruikbare waterflessen, herbruikbare kunststof voedselcontainers, kunststof voedselverpakking, de binnenkant van conservenblikken (om te voorkomen dat het metaal gaat roesten) en sportuitrusting. In de EU is het gebruik ervan in producten voor kinderen, zoals zuigflessen, verboden.

Voedselcontainers die BPA bevatten kunnen de chemische stof in uw maaltijd of drankje laten sijpelen. Tal van containers scheiden ook meer BPA af wanneer ze verhit of structureel beschadigd worden. Wanneer je je voedsel binnenkrijgt, komen de chemische stoffen in je lichaam terecht, en wanneer je de container aanraakt, kan je huid de BPA absorberen.

BPA worden gebruikt in kastickets en bonnen van geldautomaten om thermische drukgevoeligheid te creëren. Uit een studie uit 2016 bleek dat kassamedewerkers die dagelijks kassabonnen in handen hadden, een hogere BPA-concentratie in hun urine hadden dan niet-beroepsmatig blootgestelde werknemers.

Ftalaten

Ftalaten worden soms gebruikt om kunststoffen de zachte en soepele eigenschappen te geven die we aantreffen in badeendjes, douchegordijnen of rubberen slangen. Andere keren worden ze verwerkt in cosmetica om de absorptie en de kleur te verhogen, of toegevoegd aan pesticiden om de opname in planten te verbeteren.

Liever kraanwater en gefilterd water om BPA of ftalaten te vermijden

Ftalaten worden gebruikt in sommige voedselverpakkingen en -containers, kunststofflessen, detergenten, medische apparatuur en kinderspeelgoed. Ze zijn ook schadelijk genoeg dat de EU de hoeveelheden die in producten mogen worden gebruikt, heeft beperkt. Zij kunnen via de lucht worden ingeademd of, op dezelfde wijze als BPA, uit producten lekken.

Zowel BPA als ftalaten sijpelen weg uit stortafval en komen stroomafwaarts in het water terecht. EDC's uit kunststoffen verontreinigen vervolgens het drinkwater in gemeenschappen over de hele wereld.

Andere EDC's

We worden niet alleen blootgesteld aan EDC's via kunststoffen. Soms komen we ze tegen via bronnen als pesticiden, verf, schoonmaakmiddelen en waterbestendige stoffen.

Wat zijn de effecten van EDC's op mensen?

EDC's kunnen zelfs in lage concentraties onveilig zijn, omdat het endocriene systeem reageert op minieme onevenwichtigheden.

Vruchtbaarheidsverlies kan oplopen tot 45% in 2045, zegt Shanna Swan, een milieu-en voortplantingsepidemiologe

Onderzoekers vonden een afname van het aantal zaadcellen met meer dan 50% bij mannen het aantal zaadcellen met meer dan 50% bij mannen tussen de jaren 1970 en recenter. Shanna Swan, een milieu- en voortplantingsepidemioloog, voorspelt dat het aantal zaadcellen gestaag zal dalen tot nul in 2045. Swan en andere deskundigen geloven dat onze dagelijkse blootstelling aan EDC's hier in grote mate toe bijdraagt en gezien de groeiende lijst van studies die een correlatie aantonen tussen EDC's en mannelijke vruchtbaarheid, is dat nauwelijks een verrassing.

Bij ongeveer de helft van de wereldbevolking ligt het geboortecijfer onder het vervangingsniveau (2,1 per vrouw). Factoren in verband met de levensstijl, zoals anticonceptie en het feit dat meer vrouwen ervoor kiezen later te proberen om zwanger te worden, hebben hiertoe bijgedragen. Maar onderzoekers hebben ook stijgende miskraampercentages vastgesteld die niet kunnen worden verklaard. En studies hebben vastgesteld dat meisjes die aan meer EDC's zijn blootgesteld, vroeger in de puberteit komen.

EDC's blijken veel schadelijker te zijn bij groeiende foetussen dan bij volwassenen. Swan ontdekte tijdens een andere studie dat jongens die aan een hogere concentratie ftalaten waren blootgesteld, later de opvallende lichamelijke kenmerken van een lager aantal zaadcellen ontwikkelden.

En er zijn niet alleen zorgen over de vruchtbaarheid. BPA is in verband gebracht met een reeks van gezondheidsproblemen waaronder kanker, hartproblemen en gedragsstoornissen bij kinderen.

Wat zijn de uitdagingen van vervuiling door EDC's en kunststoffen?

EDC's verdampen door hitte, rivieren en oceaanstromingen voeren ze mee, de migratie van dieren verandert hun verspreiding en ze kunnen ook naar hoger gelegen, koudere plaatsen reizen.

Vermijd EDC's in de keuken, bewaar voedsel niet in plastic bakjes en voorkom verhitting

Naast de complexe vragen hoe de kunststoffenvervuiling in het algemeen kan worden teruggedrongen, hebben we met EDC's een aantal gevechten te voeren:

  • De meeste kunststoffen die we gebruiken, zijn goedkoop gemaakt. Ze hebben onvolkomenheden en verontreinigende stoffen in zich, die onbedoelde neveneffecten veroorzaken.
  • Kunststoffen op biologische basis kunnen even gevaarlijk zijn als kunststoffen op basis van aardolie, omdat er additieven aan worden toegevoegd die bepaalde eigenschappen geven.
  • We hebben geen flauw idee van de blootstelling aan EDC's in veel achtergestelde gemeenschappen. We weten dat chemische stoffen niet gelijkmatig over de wereld verspreid worden.

Wat kunnen we vandaag doen?

We zullen niet van de ene op de andere dag grootschalige oplossingen vinden voor vervuiling door kunststoffen en hormoonverstorende stoffen. Maar welke dagelijkse maatregelen kunt u nu nemen om uw blootstelling aan EDC's tot een minimum te beperken?

  • Meer informatie over veelvoorkomende EDC's en waar je ze kunt vinden.
  • Lees de etiketten voor aanwijzingen of producten EDC's bevatten. The Spruce Eats heeft een fantastische gids om uit te zoeken of uw kunststof containers BPA bevatten.
  • Eet uit blikken die bekleed zijn met veiliger alternatieven dan BPA.
  • Vervang kunststof producten door kunststofvrije, herbruikbare alternatieven. Vaak zijn "BPA-vrije" producten gewoon gemaakt met andere schadelijke bisfenolen. Verruil kunststof flessen voor een roestvrijstalen waterfles. En tal van conventionele tandzijde is gecoat met PFAS. Vervang het door tandzijde van maïszetmeel zonder chemische toevoegingen.
  • Drink zo veel mogelijk gefilterd water, geen water uit flessen.
  • Vermijd verhitting van of krassen op kunststoffen. Bewaar geen voedsel in blik of kunststofverpakking in uw auto in hartje zomer. Vermijd, indien mogelijk, het microgolven of opwarmen van voedsel in kunststof containers.
  • Bewaar geen voedsel in kunststoffen - haal ze uit hun verpakking en doe ze in glazen of roestvrijstalen herbruikbare voedselcontainers.
  • Zoek naar cosmetica en schoonmaakproducten die uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruiken.
  • Beperk uw omgang met BPA-houdende bonnen tot een minimum.

CHEM Trust heeft een uitgebreide gids samengesteld over hoe u EDC's in uw dagelijks leven kunt vermijden.

Hoe kunt u meedoen

Vernieuwers en mensen die veranderingen teweegbrengen zijn druk bezig om de problemen van EDC's en kunststoffenvervuiling op te lossen. Sherwin-Williams werkt aan een alternatief zonder EDC voor de binnenbekleding van alle levensmiddelen- en drankblikjes. EDC's komen aan bod in de in oktober 2020 onthulde EU Strategie voor Chemische Stoffen. En in de VS worden verschillende wetsvoorstellen inzake kunststofverontreiniging ingediend. Hoe kun jij ook meedoen?

De campagne voor een EDC-vrij Europa vertegenwoordigt meer dan 70 groepen in heel Europa die zich zorgen maken over het effect van EDC's op de gezondheid van mensen en in het wild levende dieren. Bambaw steunt deze belangrijke campagne en moedigt iedereen aan om deel te nemen en het nieuws van hun werk te verspreiden. Je kunt je ook bij ons aansluiten en hen helpen een betekenisvolle verandering op gang te brengen.

De Plastic Pollution Coalition steunt belangrijke campagnes in de VS en ze verspreiden het woord over kunststoffenvervuiling wereldwijd. Volg ze op #plasticpollutioncoalition en @plasticpollutes, en kijk uit naar nieuws en webinars.

Het kan eng zijn om iets te weten over EDC's. Maar ze zijn ook een reden te meer om kunststoffen uit je omgeving te bannen en duurzamere alternatieven in je leven te verwelkomen.

Bambaw kan je helpen kunststof scheermesjes, tandenborstels, waterflessen en meer te vervangen door alternatieven gemaakt van EDC-vrije materialen zoals staal en bamboe.
Zorg goed voor jezelf en consumeer verantwoord.

← Older Post Newer Post →


Comment


  • Wow.. quite impressive..

    Matteo on

Leave a comment